Μητροπολίτης Άνθιμος

 Πρόσφερε τα μέγιστα στην ορθοδοξία!

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκε στην  Σαλμώνη Πύργου Ηλείας, το 1934, (κατά κόσμον Ρούσας Διονύσιος). Είναι ο Μητροπολίτης με πολλά ιδιαίτερα επιτεύγματα για την αγάπη προς τον άνθρωπο, προς το χριστιανό προς τον ανήμπορο που ψάχνει να βρει την ελπίδα. Πολυγραφότατος με διακονία μοναδική στο εκκλησιαστικό του έργο αφού υπηρέτησε μια ζωή τους πάσχοντες τα παιδιά, τους φτωχούς.  Το έργο του διακρίθηκε όσο λίγα.  Μέσα από δυσκολίες και δοκιμασίες πρόσφερε τα μέγιστα στην ορθοδοξία. Έχει τιμηθεί και έχει διακριθεί. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές  του, το 1952 και πέτυχε χωριστά στις εξετάσεις της Φιλοσοφικής και Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιλέγοντας την Φιλοσοφική, έλαβε πτυχίο το 1957. Υπηρετώντας ως έφεδρος αξιωματικός στην Αεροπορία, ενεγράφη παράλληλα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας δεύτερο πτυχίο το 1963. Αυτός ήταν ο δρόμος που θα διάλεγε αργότερα, ο κλήρος. Έτσι στην αρχή της καριέρας του και συγκεκριμένα το  1959 διετέλεσε  Φιλόλογος καθηγητής στον εκπαιδευτικό οργανισμό “Ελληνική Παιδεία”, όπου χρημάτισε και διευθυντής του Γυμνασίου της.  

thessalonikis

Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος το 1964 και πρεσβύτερος το 1965, οπότε έλαβε και το οφίκιο του αρχιμανδρίτου. Έως το 1974, παρέμενε προϊστάμενος στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου Αθηνών.  Το 1966, παραιτείται και τοποθετείται διευθυντής κηρύγματος στην Αποστολική Διακονία. Το 1968 ως αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ρούσας, διορίζεται από την Ιερά Σύνοδο διευθυντής του Φοιτητικού Θεολογικού Οικοτροφείου. Παράλληλα αναλαμβάνει την ευθύνη των εκδόσεων και του τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας. Το 1965-72 γίνεται  Γραμματέας Τύπου της Ιεράς Συνόδου Θεσσαλονίκης. Το 1971, του ανατίθεται από την Ιερά Σύνοδο η μετατροπή και προετοιμασία του κτιρίου των υπηρεσιών της καθώς και του Συνοδικού Μεγάρου, όπου στεγάζεται έως σήμερα. Το 1971 ήταν επίσης υπεύθυνος για την φιλοξενία και την εκκλησιαστική συμμετοχή των Ορθοδόξων κληρικών για τους εορτασμούς της Εθνικής 150ετηρίδας. Τον Μάιο του 1972 εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στην εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχου Βουλγαρίας Μαξίμου. Το 1974, Προάγεται Επίσκοπος και στις 13 Ιουλίου 1974 εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης. Ανήγειρε εκ θεμελίων και λειτούργησε σειρά ιδρυμάτων για πάσχοντες, απόρους, εγκαταλελειμμένα παιδιά, γηροκομεία, μαθητικές εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, ενώ ταυτόχρονα σημαντική είναι η προσφορά του στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 1986 έως το 1989 χρημάτισε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου. Το 1991 παρέστη στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπερι της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Επίσης είχε διατελέσει επί τριετία μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης.  

Στις 26.04.2004, εκλέγεται από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ως διάδοχος του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Παντελεήμονος του Β’. Σε σύντομο διάστημα, 32 νέοι κληρικοί εισάγονται στις τάξεις του κλήρου. Νέες εκκλησίες ανεγέρθησαν και αναγείρονται. Αναδιοργάνωσε και αναμόρφωσε το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ιερά Μητροπόλεως “Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς” και συστεγάζεται με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης .

Anthimos

Πάμπολλα τα ιδιαίτερά του επιτεύγματα. Στην τριακονταετή αρχιερατεία του στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, έκτισε εκ θεμελίων 35 νέες εκκλησίες, που βρίσκονται όλες σε λειτουργία. Έργο του είναι η θεμελίωση και ανέγερση δύο ιερών Μονών στον Έβρο (Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου). Διοργάνωσε και λειτούργησε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως. Επί δώδεκα χρόνια από το 1975, έδωσε αγώνες και επέτυχε την ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου στην Αλεξανδρούπολη. Δημιουργεί, λειτουργεί και προβάλει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης που εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το 2006.

Με τιμές και διακρίσεις διαπνέεται όλη του η πορεία. Είναι από τους πολυγραφότερους σύγχρονους επισκόπους. Συνέγραψε και εξέδωσε πολλά πολυσέλιδα βιβλία και πλήθος μελετών, ακολουθίες και άρθρα εκκλησιαστικών θεμάτων 1974 – 2004. Εξέδιδε το εκκλησιαστικό περιοδικό “ΓΝΩΡΙΜΙΑ”, που επιμελείτο ο ίδιος. Από το 2004 έως σήμερα, εκδίδει το περιοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης “ΕΥΛΟΓΙΑ” .